Kánikula: a növekvő páratartalom miatt fokozódik a hőérzet

2015. július 23. 10:52

Megnövekszik a napokban az emberi szervezet hőérzete a levegő növekvő páratartalma miatt; enyhülés csak vasárnap várható – tájékoztatott az Országos Közegészségügyi Központ főorvosa csütörtökön.

2015. július 23. 10:52

A következő napokban még inkább megnövekszik az emberi szervezet hőérzete a levegő növekvő páratartalma miatt; enyhülés csak vasárnap várható – tájékoztatta az Országos Közegészségügyi Központ főorvosa csütörtökön az MTI-t. Páldy Anna közölte: ezzel egy időben nő az ózon koncentrációja a levegő alsó rétegeiben, a gáz pedig izgatja a nyálkahártyát, köhögést, a szem könnyezését okozza és kedvezőtlenül befolyásolja a krónikus légúti megbetegedésekben szenvedők állapotát.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) egyelőre péntekig tartja fenn az országos hőségriadót – tette hozzá. Elmondta: ebben a helyzetben azt ajánlják mindenkinek, hogy ha tehetik, 11 és 15 óra között maradjanak otthon és igyanak sok folyadékot. A továbbiakban felhívta a figyelmet arra, hogy a gyerekek szervezete fokozott megterhelésnek van kitéve a hőségben.

Azt tanácsolják a szülőknek, hogy a kisgyermekeket kora reggel vagy este levegőztessék. Ha vízpartra viszik őket, keressenek árnyékos helyet számukra, vagy vigyenek magukkal napernyőt, félsátrat, öltöztessék őket cérnatrikóba, illetve legalább 30-as faktorú naptejjel kenjék be a bőrüket. Ez utóbbi vonatkozik a nagyobb gyermekekre is. Annál is inkább, mert annál nagyobb eséllyel alakul ki a bőrrák, minél többször ég le a bőrünk 18 éves korunk előtt – fűzte hozzá.

A főorvos arról is szólt, hogy a gyerekek szervezete sokkal több folyadékot igényel, mint a felnőtteké, ezért akkor is itatni kell óránként őket, ha maguktól nem kérnek. Azt ajánlják, hogy a gyerekek folyadékveszteségét felforralt, majd lehűtött vízzel, gyümölcsteával, gyümölcslevekkel pótolják a szülők, és a felnőttek se igyanak cukrozott vagy magas szénsavtartalmú üdítőket – mondta Páldy Anna.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a Facebook-oldalán azt írta: a napok óta tartó, a 35 Celsius-fokot is meghaladó napi csúcshőmérséklettel járó forró időjárás után a következő napokban egy közeledő front előtt nedvesebb levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe, ezért fülledt, már-már trópusi időre lehet számítani. „Igazi felfrissülést” majd egy jövő hét elején érkező újabb front hoz majd, akkor valószínűleg mindenütt megszűnik a kánikula – tették hozzá.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2015. július 23. 16:36
Ez nem szimpla kánikula, hanem klimatikus rendellenesség! A felszíni és felszín közeli vizek hiánya miatt az alsó légréteg kitágul, a pára olyan magasságba jut ahol nem tud gpomolyfelhő képződni ezért nincs ami a felszínt védje a naptól! Ez a kitágult alsó légréteg pedig akadálya a földet körülölelő hőkiegyenlítő légmozgásoknak. A föld légköre normál esetben réteges!, ahol különböző irányokba fúj a szél. Amikor kitágul az alsó légréteg, akkor a magaslégköri hideg, ezért nehéz levegő le tud bukni, mert nincs meg alatta a rétegződött levegő és iszonyat viharok keletkeznek! Mindenhol vissza kell állítani a természetes vízjárásokat, egyébként tényleg katasztrófával kell szembenéznie az emberiségnek. Ez a klimatikus kiegyenlítetlenség csak előjáték a várható klímakatasztrófához képest.
kérdés
2015. július 23. 11:26
Hjaa, vé-hég-re-he igazi nyár van és jó me-he-le-heg. Mi jól megfontolt szándékkel, előrelátóan energiatakarékos klímatizálásra rendezkedtünk be, így most könnyen pötyögök. Jó hetven centis vályogfal gondoskodik éjjel-nappal, télen-nyáron a légkondícionálásról. Néha az az érzésem, ahhoz kell manapság sok tanulás és pénz, hogy az ember a természetes és normálisan egyszerű életvitelhez idejében visszatérhessen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!