Zavarja az Európai Bizottságot a pesti rossz levegő

2014. március 28. 15:00

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy csökkentse a szálló por koncentrációját a nagyvárosokban. Ha ez nem sikerül, kötelezettségszegési eljárás is jöhet.

2014. március 28. 15:00

Az Európai Bizottság tavaly februárban már küldött egy felszólító levelet az ügyben. Most egy indokolással ellátott véleményt kaptunk, miszerint a Bizottságot aggasztja, hogy Magyarország nem biztosít védelmet a polgárok számára a szálló por okozta szennyezettséggel szemben. Ha nem történik változás, a következő lépés a kötelezettségszegési eljárás lehet.

A szálló por asztmás megbetegedést, szív- és érrendszeri problémákat, tüdőrákot és korai halált okozhat. Az uniós jog előírja a tagállamok számára, hogy korlátozzák a polgárok szálló pornak való kitettségét. A 2005 után készített jelentések alapján a legalább 2012-ig terjedő időszakban Budapest térségében és a nagyvárosokban, különösen Miskolc, Szeged és Pécs térségében mértek magas koncentrációt.

A brüsszeli bizottság megítélése szerint Magyarország nem tette meg azokat a lépéseket, amelyekre már 2005 óta szükség lett volna a lakosság egészségének védelme érdekében. Ezért felszólította Magyarországot, hogy hozzon „előretekintő, gyors és hatékony” intézkedéseket, korlátozza a lehető legrövidebb időre a „meg nem felelési időszakot”.

Amennyiben a mostani, nyomatékosított felszólítás nyomán Magyarország nem teszi meg a megfelelő lépéseket, az Európai Bizottság az unió luxembourgi székhelyű bírósága elé terjesztheti az ügyet. 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2014. március 28. 20:20
Mennyien kedvelitek a szálló port... :o
Warwolf
2014. március 28. 17:44
Az a fránya EU, hogy nem akarja egészségtelen környezetben látni az állampolgárokat. Pont, mint az arzénos vizeknél. Ott is hőbörögtek sokan emiatt. De nembaj, daganatos megbetegedésekben vezetünk!
citizen queen
2014. március 28. 16:39
Budapest levegője sajnos tényleg szennyezett, és ez nem tesz jót az itt élők egészségének. Dicséretes, hogy az Európai Bizottság ennyire a szívén viseli a magyarok egészségét, de azért azt is szeretném már egyszer látni, hogy ugyanilyen kérlelhetetlen szigorral csapnak le, szankciókat is kilátásba helyezve, amikor valamelyik szomszédos országban a magyar kisebbségek jogait nem tartják tiszteletben, és nem csak kussolnának, mint az a bizonyos a fűben.
Negue
2014. március 28. 16:02
Való igaz, elég poros, és rossz a levegő! De. Annyira szeretném megkérdezni az európai bizottságot: nem zavarja az a tény őket, hogy európai árakon (vagy, annál magasabban) vásárolunk mindent (az energia árak csökkentését, sem nézik jó szemmel), miközben a fizetéseink az ötöde, vagy a tizede a nyugatinak! Nem zavarja őket, hogy akár az Aldiban, vagy más üzletekben is ez a helyzet. Az ott dolgozók töredékét kapják, az egyébként nyugaton sem túlfizetett társaiknak, miközben ugyanazt a munkát végzik? Szánalmas, és annyira kilóg a lóláb, hogy megint kiagyaltak valami műbalhét! Azért jó néhány régi tagállamban is körülnézhetnének ezen az alapon. Tudnék ajánlani néhány címet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!