Hiába vitáztak, nőni fog az orvosi kamara tagdíja

2012. december 01. 16:36

Hiába vitázott hosszasan az orvosi kamara küldöttközgyűlése a kamarai tagdíj emeléséről, nincs döntési jogköre a kérdésben, az illetékes testület pedig már nyáron döntött az emelésről.

2012. december 01. 16:36

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) országos küldöttközgyűlésén hosszas vita alakult ki a tagdíjemelés miatt – mondta Éger István, a MOK elnöke az MTI-nek, kifejtve: mivel az országos küldöttközgyűlésnek nincs döntési jogköre a tagdíj kérdésében, e tekintetben nem volt tétje a szombati napnak, januárban emelkedik a kamara tagdíj. Az Index pénteken írt arról, hogy januárban 35 százalékkal, 1700 forintról 2300 forintra emeli tagdíját a MOK. A hírportál szerint a kötelező kamarai tagság 2011-es bevezetése óta 40 ezres taglétszámúra bővült szervezetnél ez az emelés – a kedvezmények miatt – 200-250 milliós évi többletbevételt jelenthet majd.

Éger István az MTI-nek leszögezte: a kamarai tagdíj emelésének tényéről az erre feljogosított testület már nyáron, mértékéről pedig ősszel döntött. A mostani küldöttközgyűlésnek nem volt arra mandátuma, hogy ezt vitassa. Kifejtette: gazdasági kérdésekben a kamara fennállása óta, soha nem volt érdemi döntéshozó az országos küldöttközgyűlés. Egyedül a köztestület alapítványának támogatásáról döntenek. Ennek mértékét a közgyűlés szombati döntése értelmében ötszörösére emelték – mondta Éger István. A MOK fennállásának első tíz évében a tagdíj a háromszorosára emelkedett – mondta Éger István, hozzátéve, hogy az elmúlt csaknem 10 évben duplájára saccolható inflációs veszteség miatt még nagyobb mértékű bevétel pótlásra lenne szükség. A köztestület intenzív és hatékony gazdálkodásának köszönhető, hogy ezt csak részlegesen kívánják tagdíjemeléssel fedezni.

Szólt arról is, hogy a köztestületi újságjuk az Orvosok Lapja nem viszi csődbe a kamarát, vagy anyagi romlásba. Ráadásul mint kiemelte, amióta a köztestület maga működteti a lapot, annak költségei egyre csökkennek. A MOK elnöke arra is kitért, hogy az orvosok körében szeptemberben végeztek egy reprezentatív felmérést a lap megítéléséről, s a válaszadók nagy többsége elégedett volt a lap tartalmával. A MOK elnöke elmondta, hogy az országos küldöttközgyűlésen tartott elnöki beszámolója után a tagdíjemelésről, a kamara általános működéséről és egyéb ügyekről mintegy háromnegyedórás „jelentős és értékes vita” bontakozott ki. Mindezt követően az országos küldött közgyűlés jelentős többséggel, 86 százalékos támogatással elfogadta elnöki beszámolóját. A küldöttek mindössze 9 százaléka voksolt nemmel, míg néhányan tartózkodtak – mondta Éger István.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya tizedes
2012. december 01. 20:22
Még egy könyvtári tagságot se kapsz ennyiért.
Fakutya tizedes
2012. december 01. 20:21
Helyes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!