15-20 milliárdos pályázat a kutatási infrastruktúra fejlesztésre

2012. augusztus 14. 08:50

A Nemzetgazdasági Minisztérium jövőre legalább 15-20 milliárd forintnyi pályázat kiírását tartja indokoltnak a kutatási infrastruktúra érdemi fejlesztésére.

2012. augusztus 14. 08:50

Legalább 15-20 milliárd forintnyi pályázat kiírását tartja indokoltnak a Nemzetgazdasági Minisztérium a kutatási infrastruktúra érdemi fejlesztésére jövőre, a pályázatok megalapozása érdekében pedig konzultációt indítanak – közölte a tárca a kormány honlapján. A szakmai munka koordinálását a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) végzi. A konzultáció célja a magyar kutatási infrastruktúra fejlesztése és versenyképessé tétele az EU Strukturális Alapok, illetve a Kutatási és Innovációs Alap forrásainak felhasználásával. A szakmai munka augusztusban kezdődik, a vitaanyag november 15-re készül el – derül ki az NGM tájékoztatójából.

Az NGM és a NIH kiemelt feladatának tekinti az eredményes kutatói munkához szükséges feltételek megteremtését. Ennek egyik szükséges eleme a kutatási infrastruktúra erőteljes fejlesztése, amellyel a nemzetközi – elsősorban uniós pályázati – források elnyerésének esélye is növelhető. Az NGM által összeállított vitaanyag részletesen taglalja majd a hazai kutatási infrastruktúra jelenlegi helyzetét, javaslatot tesz a kutatási infrastruktúra-fejlesztés kiemelt céljainak megfogalmazására, továbbá intézkedéseket ajánl a magyar kutatók külföldi kutatási infrastruktúrákhoz való hozzáférésének támogatására. A várható fejlesztések eredményeképpen a kutatási infrastruktúrák színvonala, és ezen keresztül az ország tudományos teljesítménye közelebb kerülhet az EU átlagos szintjéhez – írják.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
honphibu
2012. augusztus 14. 10:28
Simicska kutatni is fog, ennyi.
dehumanizer
2012. augusztus 14. 09:36
Gondolom, ebbe a koncepcióba az is belefér, hogy a szegedi lézerközpontot tudatosan lehetetleníti el az állam. http://vastagbor.blog.hu/2012/08/06/aggodik_a_kormany_a_szegedi_lezerprojektert
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!