Tovább rontaná az egészségügy helyzetét az új tervezet?

2012. január 23. 09:15

Korrupcióhoz és a „sürgősségi” eljárások szaporodásához vezethet, továbbá veszélyes hatást gyakorolhat az ellátórendszer struktúrájára az egészségügy átszervezése, a térségi várólisták bevezetése – írja a Napi Gazdaság. A tervezetet péntektől hétfőig lehetett véleményezni.

2012. január 23. 09:15

Péntek reggel került fel a kormany.hu-ra és hétfő délig lehet véleményezni a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) egészségügyet újrarajzoló tervezetét – írja a Napi Gazdaság. A portál a tervezetet elemezve közli: bár látszólag jelentéktelen eleme az egyik mellékletben megjelenő új szakmai kódrendszer bevezetése, valójában ez tartalmazza az ellátást végző egység működési helyét, illetve az ott történő ellátás szakmai besorolását. A kódrendszer változása egyben azt is jelenti – mondta a portálnak Poller Imre orvos, egészségügyi szakértő –, hogy februártól az ország összes fekvőbeteg-szakellátást biztosító intézményének és osztályának automatikusan lejár az addigi ÁNTSZ engedélye.

Az ÁNTSZ engedélyek és az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) szerződések megszerzéséhez az egyes intézményeknek már a napokban közzétett szakmai minimum-feltételeket is teljesíteniük kell. A portál megjegyzi, a rendszercsere hosszadalmas és bonyodalmas lehet, továbbá ellehetetleníti a korábbi és az új teljesítmények összehasonlítását. Az átszervezések a jelenlegi ágyszámok átstrukturálódását, illetve csökkenését is eredményezheti, így csökkentve az intézményre jutó finanszírozás (TVK) nagyságát – jegyzi meg a cikk.

A munkaerőhiány problémáját kívánja orvosolni a tervezet egy másik része, amely az uniós támogatási forrásból megvalósuló pályázatok körében megengedi, hogy a röntgendiagnosztikai vizsgálatoknál a szakmai tevékenység irányítása, illetve a diagnózis felállítása távdiagnosztika keretében valósuljon meg. A szakrendelés elnevezés rendelésre módosításával a dokumentum azt is lehetővé tenné, hogy a feladatot akár egy rezidens, vagy más szakvizsgával rendelkező orvos is teljesíthesse.

A május 1-től kötelező térségi várólista rendszer szerint, egy térségen belül a várólistára irányítandó ellátások a térség bármely ilyen beavatkozásra, műtétre jogosult intézményében elvégezhetőek. Pollner Imre a Napi Gazdaságnak elmondta, ez korrupcióhoz és a „sürgősségi” eljárások szaporodásához vezethet, továbbá veszélyes hatást gyakorolhat az ellátórendszer struktúrájára is.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!